آگاهی از حیطه ی شناختی و رفتاری فناوری آموزشی به ویژه در کشور های جهان سوم که امکانات و بودجه ی لازم برای تجهیز مدارس به ابزار ها و تجهیزات آموزشی و کمک آموزشی (به کار گیری بعد ابزاری) در اختیار ندارند، می تواند گام مفید و مؤثری در پیشبرد اهداف آموزشی، کاستن از مشکلات، افزایش کارایی معلمان و در نهایت ایجاد انگیزه های درونی و دائمی برای یادگیری قلمداد شود. یکی از این ابزار ها نگاه است که در این مقاله به آن پرداخته می شود.
نگاه خود را عادلانه در بین فراگیرندگان تقسیم کنید. معمولاً فراگیرندگان ردیف جلو بیشتر مورد توجه معلم قرار می گیرند. به هوش باشید که همه فراگیرندگان را به یک چشم نگاه کنید. حالت چهره ی شما در زمان نگاه کردن به فراگیرنده می تواند تأثیر زیادی داشته باشد. با همه ی مشکلاتی که دارید، ((مهربان نگاه کردن)) را تمرین کنید.
نگاه کردن به دو دسته تقسیم می شود: دیدن و نگریستن. دیدن یک فعالیت غیر ارادی است. ما همه چیز را می بینیم، چه بخواهیم و چه نخواهیم همه ی چیز هایی را که در میدان دید مان قرار دارند می بینیم. اما تنها چیز هایی را به خاطر می آوریم که به صورت ارادی و با دقت به آن ها نگریسته باشیم.
بنابراین، سعی کنید در زمان تدریس به ((چگونه نگاه کردن)) خود توجه داشته باشید. معلمانی که با مهربانی به فراگیرند گان نگاه می کنند تأثیر بیشتری در جلب توجه آنان دارند- در حالی که می دانیم نگاه اولین ابزار برقراری ارتباط عاطفی با فراگیرنده است. به یاد داشته باشید که فراگیرند گان خاصی در جلب نگاه معلم بیشتر مؤثر ند و معلم بیشتر به آن ها نگاه می کند. فراگیرند گان دیگر نیز در ضمیر نا خود آگاه خود متوجه هستند که معلم به چه کس یا کسانی بیشتر نگاه می کند. از این رو، حس حسادت آن ها تحریک می شود. ابتدا ممکن است دست برداشتن از این عادت که معلم به فراگیرند گان خاص بیشتر نگاه می کند دشوار باشد، اما تمرین کنید تا بتوانید به همه ی دانش آموزان یکسان نگاه کنید.
نگاه های شما بیانگر حالات درونی شماست. بکوشید در زمانی که درونی مضطرب و نا آرام دارید، نگاه شما به آن ها، مضطرب و نا خوشایند نباشد؛ زیرا جوّ کلاس از حالات روحی شما متأثر می شود. هر روز چیز تازه ای با خود به کلاس ببرید که ارزش نگاه کردن را داشته باشد. این چیز ممکن است یک عکس زیبا، عکس یک هنرمند یا ایثار گر، تصویری از یک منظره یا... باشد.
البته اگر این تصویر با موضوع درس شما ارتباط نزدیک داشته باشد، تأثیر مطلوب تری بر جای خواهد گذاشت. به فراگیرند گان خود ((چگونه نگاه کردن به معلم)) را بیاموزید و تفاوت دیدن و نگریستن را برای آن ها توضیح دهید. از آن ها بخواهید که به آنچه می نویسید یا نشان می دهید به طور ارادی و با دقت نگاه کنند. مارلند معتقد است فراگیرند گان بخشی از مطالب درسی را از طریق ارتباط چشمی با معلم خود فرا می گیرند. در نتیجه هر چه معلم مهارت چگونه نگاه کردن را بیشتر بداند در تدریس موفق تر است.
نگاه شما در زمان تدریس به فراگیرندگان حاکی از آن است که انتظار دارید به درس بیشتر توجه کنند. برای ایجاد شوق بیشتر وقتی قسمت دشوار درس را ارائه می دهید، به فراگیرندگان قوی تر یعنی آن هایی که مطمئن اید این قسمت را فهمیده اند، نگاه کنید. در مقابل به بخش ها و مطالب ساده تر که رسیدید به فراگیرند گان ضعیف تر نگاه کنید و با نگاه خود از آن ها بپرسید که یاد گرفته اند یا نه. نگاه شما اگر حالت مچ گیری پیدا کند تأثیرات نا مطلوب و مخربی در روحیه و نحوه ی یادگیری فراگیرند گان بر جای می گذارد و اضطراب ایجاد می کند و اضطراب، مرگ یادگیری است. بنابر این، باید به هوش باشید و بدانید که در هر لحظه به چه کسی و چگونه باید نگاه کنید. نگاه تأیید آمیز، تنبیهی، تسلیمی و یا تشویقی!
مجله رشد - نویسنده: فاطمه محمدی
مرکز یادگیری سایت تبیان - تنظیم: شکوفه باصری
کلمات کلیدی:
در جامعه ی دانایی محور، همه ی افراد، سازمان ها و اجتماعات همواره در حال یادگیری اند. از این رو، تصمیم سازان آموزشی باید بر اساس نیاز ها و امکان سنجی ها، برای تحقق اهداف یادگیری افراد در همه ی سطوح سیاست های مناسبی اتخاذ کنند. در جامعه ی دانایی محور، افراد از داننده های صرف اطلاعات به یادگیرنده های فعال تبدیل می شوند. در دنیای متحول امروزی، و با وجود فناوری اطلاعات همه ی افراد باید مهارت هایی در زمینه ی به کار گیری فناوری اطلاعات و علوم رایانه ای به دست آورند.
«هنگام بروز تحولات شگرف، یاد گیرند گان، وارثان آینده اند. افرادی که همواره در تکاپوی یادگیری اند، خود را برای زندگی در دنیایی که هنوز آفریده نشده، مجهز می یابند.»
(اچ. جی. ولز)
رشد تکنولوژی آموزشی -
تنظیم برای تبیان شکوفه باصری
کلمات کلیدی:
همه ی ما با عبارت «بحران آموزشی» در سخنرانی ها، مجلات، کتاب ها و... مواجه می شویم. اما ریشه ی اصلی بحران در خود آموزش و پرورش نیست، بلکه در یادگیری است. یادگیری چه نقشی در تجربیات فردی، رشد خانوادگی و توسعه ی اجتماعی هر یک از ما دارد؟ در واقع، آموزش و پرورش باید به افراد چگونه یاد گرفتن را در دنیای کنونی یاد دهد. چنانچه افراد جامعه ای احساس کنند پیوسته در حال یادگیری هستند، می توان به سعادت و کامیابی افراد آن جامعه امیدوار بود.
یادگیری حرکت و پویایی اساسی انسان هاست. چرا ما درک محدودی از یادگیری داریم؟ چرا باور نداریم که همیشه و در همه حال باید در حال یادگیری باشیم؟ دنیای کنونی ما چه شباهتی با دنیای 20 سال گذشته دارد؟ فرزندان ما چه چیز هایی باید بیاموزند؟ دانش و سواد عمومی ای که باید احراز کنند تا بتوانند ظرفیت های یادگیری را افزایش دهند کدام است؟ ظرفیت یادگیری ای که نیاز دارند چقدر است؟ مدیران اقتصادی و صنعتی به چه کارمندانی نیاز دارند؟ به افرادی که بتوانند یاد بگیرند. در دنیای امروزی که پیوسته در حال تغییر است، تحولات آینده کمتر قابل پیش بینی و مدیریت هستند. از این رو، وجود افرادی که بتوانند مهارت شغلی خود را یاد بگیرند و همگام با تحولات تغییر کنند، ضروری به نظر می رسد.
کلمات کلیدی:
براساس اطلاعات موجود در نمون برگهای دست نویس معلم(که در قسمت قبل اشاره گردید)،پس از ورود به سیستم تحت ویندوز توصیفی ،4نمون برگ سیستمی به شرح ذیل دریافت می گردد:
1- گزارش ارزشیابی تحصیلی کیفی -توصیفی(گزارش پیشرفت تحصیلی)
2- گزارش عملکرد تربیتی کیفی -توصیفی(گزارش پیشرفت تربیتی)
3- کارنامه تحصیلی -تربیتی کیفی -توصیفی(کارنامه ارزشیابی تحصیلی -تربیتی)
4- دفتر نتایج ارزشیابی تحصیلی - تربیتی
نمون برگهای شماره 1و2 پس از رویت والدین ، در پرونده ی دانش آموز نگهداری
می شود.
از نمون برگ شماره 3 ،دو برگ تهیه می گرددوپس از الصاق تمبر،یک نسخه تحویل اولیاء می گردد ویک برگ نیز در پرونده دانش اموز نگهداری می شود.
نمون برگ شماره 4 ، به منزله دفتر امتحانات می باشد وبراساس ماده12 آئین نامه ارزشیابی توصیفی ، پس ازپایان سال تحصیلی به صورت صحافی شده توسط مدیر دبستان ، امضاء ومهر گردیده ،توسط نماینده آموزش وپرورش عملیات انسداد دفتر صورت می پذیرد.
برای مشاهده نمون برگهای 1تا 3 بر روی واژه های ذیل کلیک نمایید:
کلمات کلیدی:
و تساوی برقرار است اگر و تنها اگر a=b.
کلمات کلیدی:
سوال: ثابت کنید مجوعه اعداد طبیعی جالبه! (اثبات به روش استقرا)
جواب: یک اولین عدد طبیعی است پس جالبه . 2 تنها عدد اول زوج طبیعی است پس جالبه.
فرض استقرا: اگر n عدد جالبی باشد، حکم استقرا: ثابت می کنیم n+1 عدد جالبی است.
اثبات: فرض می کنیم n+1 جالب نباشد دراینصورت اولین عدد طبیعی خواهد بود که جالب نیست.
در نتیجه به عنوان اولین عدد طبیعی ناجالب n+1،جالب خواهد بود. پس مجموعه اعداد طبیعی جالبه!
کلمات کلیدی:
کلمات کلیدی:
پادشاه هند که ثروتمند ترین مرد جهان بود ، نتوانست از عهده این درخواست برآید . درحقیقت این راجه ثروتمند شرقی با همه تصورات بی پایان خود نمی توانست این مقدار گندم را تهیه کند !
چون تعداد دانه ها گندم برابراست با مجموع توانهای متوالی 2از 5تا 63یعنی615,551,759,573,744,446, 18 عددگندم
اگر درهر سانتیمتر مکعب 25 دانه گندم جا بگیرد ، روی هم این تعداد گندم به اندازه 685,253,337,922مترمکعب گندم می شود ( 20میلیون گندم درهر مترمکعب ).
برای اینکه بتوان این مقدارگندم را بدست آورد ، باید هشت بار تمام زمین را کاشت وهشت بار محصول آنرا جمع کرد . به عبارت دیگر این محصول را از سیاره ای می توان بدست آورد که سطح آن هشت برابر زمین باشد .
ابوریحان بیرونی برای محسوس کردن این عدد می گوید در سطح کره زمین 2305 کره را در نظرمی گیریم ، واگر از هر کره 000/ 10رود جاری شود ، در طول رودخانه 1000 قطار قاطر حرکت کند و هر قطار شامل 1000 قاطر باشد و بر هر قاطر 8 کیسه گندم قرارداده باشیم ودرهر کیسه 000/10 دانه گندم باشد . آن وقت عدد همه این گندم ها را از تعدادگندم ها ی صفحه ی شطرنج کوچکتر می شود .
به این ترتیب مخترع شطرنج درس خوبی به پادشاه هند داد و به او ثابت کرد که امکانات بی پایانی ندارد ونمی تواند ((هر ))خواهش مخترع را برآورد .
کلمات کلیدی:
از جمله تمثیل های استفاده کردم این ها بود:استفاده از تمثیل شهر اعداد ومسافرت آن ها به کلاس وآوردن سوغاتی برای بچه ها به تعداد عدد معرفی شده،استفاده از صندلی های قطار اعداد برای معرفی تعداد رقم،تبیین مفهوم قبل وبعد با داستان میهمان های خاله ریاضی،تدرسی جمع وتفریق های ستونی بدون انتقال ساده با تمثیل آپارتمان اعداد وآسانسور جمع وتفریق،تبیین مفهوم اعداد و..10،20،30به عنوان یک چشمی ها واعداد 100و200و..به عنوان دوچشمی ها،تمثیل ماهی تپلی شکمو برای تدریس علامت های > <،خواهران دوقلو که دست هاشون رو می دن به هم برای تدریس =،استفاده از داستان ا یی که دستش کثیف بود واگر می خواست دستش رو بده به یکی دیگه باید دستمال ی می گرفت دستش در تمرین های انشا مانند گل ها ی زیبا(چون این قانون ساده را درک نمی کردند) و خیلی تمثیل های دیگر که فعلا به خاطرم نمی آید.
ولی حیف که تقریبا همه ی عکس هایی که من از این روش ها وتدریس های نمایشی ام دارم ،چهره ی بچه ها مشخص است وبنابه قانون، مدارس استثنایی حق انتشار تصاویر کودکان کم توان ذهنی را به هیچ عنوان ندارند،مگر رضایت نامه کتبی والدین را داشته باشند.البته در فکرش هستم که سال دیگر این رضایت نامه را از والدین بگیرم ونمی دانم قبول می کنند یانه!!!
منبع:
http://holekian.mihanblog.com/post/53
کلمات کلیدی: